Cum să îndepărtezi petele de urină și mirosul de pe o saltea

Oricât de neplăcut ar fi, cu toții ne-am lovit de situația în care am găsit salteaua pătată de urină, fie de la animalul de companie, fie de la bebeluș.

Pentru a evita formarea mucegaiului și deteriorarea ireversibilă a saltelei, vă recomandăm să acționați cât mai repede.

  Din fericire, ingredientele „minune” sunt la îndemâna oricui, astfel că  vă pot ajuta să evitați aceste efecte neplăcute. Ingrediente precum oțetul, bicarbonatul de sodiu, peroxidul de hidrogen și detergentul lichid îți vor steriliza și reînnoi ușor salteaua după un astfel de accident.

Vă Prezentăm Patru Moduri Prin Care Puteți Curăța Salteaua

Metoda 1 – Potrivită pentru petele umede

Această metodă este cea mai comună, deoarece este rapidă și eficientă, fiind cea mai bună pentru accidentele recente. Să aruncăm o privire la cum se face.

Vei avea nevoie de:

-Prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de lichid
-Oțet alb distilat pentru a descompune acidul uric (deșeuri metabolice eliberate prin urinare) și pentru a neutraliza mirosul
-Uleiul tău esențial preferat pentru a reduce și mai mult mirosul de urină sau pentru a minimiza mirosul de oțet (opțional)
-Bicarbonat de sodiu pentru a ridica și a absorbi urina în timp ce elimină orice duhoare rămasă
-Flacon pulverizat pentru a aplica oțet alb și ulei esențial
-Aspirator pentru a elimina bicarbonatul de sodiu
1, Dacă pata de urină este proaspătă, utilizați prosoape de hârtie pentru a șterge cât mai multă urină. Nu frecați și nu ștergeți zona umedă, deoarece acest lucru ar putea forța pata să pătrundă adânc în fibrele saltelei și ar putea face mai dificilă îndepărtarea acesteia. De asemenea, asigurați-vă că luați un prosop de hârtie nou de fiecare dată când unul se murdărește.
2, Odată ce cea mai mare parte a urinei este îndepărtată, acoperiți ușor zona afectată cu bicarbonat de sodiu.
3, Apoi, turnați oțet alb nediluat într-o sticlă de pulverizare. Dacă mirosul de oțet este prea puternic pentru tine, adaugă și câteva picături din uleiul tău esențial preferat.
4, Pulverizați pata de urină până când este acoperită, dar nu o udați. Lăsați oțetul să stea timp de 5 până la 10 minute.
5, După ce ați lăsat oțetul să stea, utilizați prosoape de hârtie noi pentru a absorbi orice exces de umiditate. Acest pas va elimina o parte din bicarbonatul de sodiu pe care l-ați aplicat inițial.
6, Presărați mai mult bicarbonat de sodiu peste zona pătată și lăsați-o să stea timp de 18 ore. Pentru a vă împrospăta și mai mult patul, presărați bicarbonat de sodiu pe întreaga suprafață a saltelei.   Timpul necesar pentru acest pas poate necesita dormitul într-o altă cameră.
7, După ce au trecut 18 ore, aspirați partea superioară a saltelei de mai multe ori pentru a îndepărta bicarbonatul de sodiu.

Metoda 2 – Pentru Pete Persistente

Dacă metoda de mai sus nu îndepărtează petele sau mirosul de urină de pe saltea, este posibil să aveți nevoie de ajutorul detergentului de rufe.

Vei avea nevoie de:

Prosoape de hârtie pentru a elimina surplusul de umiditate
Otet alb distilat pentru combaterea mirosului de acid uric si amoniac
Detergent de rufe colorat pentru a slăbi și mai mult acidul uric și mirosul de urină
Sticlă de pulverizare pentru a întinde oțetul alb și detergentul de rufe
Bicarbonat de sodiu pentru a absorbi urina
Aspirator pentru a curăța bicarbonatul de sodiu
Apoi urmați acești cinci pași:

1 Dacă pata este proaspătă, tamponați-o cu prosoape de hârtie, eliminând cât mai multă urină. După cum s-a menționat mai sus, nu frecați și nu ștergeți pata de urină proaspătă.
2 Turnați oțetul alb într-o sticlă cu pulverizator, apoi acoperiți ușor zona afectată și lăsați-o să stea timp de o oră. După o oră, utilizați prosoape de hârtie proaspete pentru a absorbi orice umiditate rămasă.
3 Clătiți flaconul de pulverizare și umpleți-o până la jumătate cu un detergent lichid de rufe prietenos cu culoarea pentru a preveni decolorarea saltelei. Umpleți spațiul rămas cu apă rece și agitați ușor sticla pentru a amesteca cele două ingrediente. Evitați apa caldă, deoarece va fixa pata, ceea ce va face mai dificil de îndepărtat.
4 Folosiți flaconul de pulverizare pentru a acoperi subțire pata de urină cu soluția și lăsați-o să stea timp de o oră. După o oră, folosiți prosoape de hârtie pentru a usca orice exces de umiditate.
5 Acoperiți cu generozitate zona afectată cu bicarbonat de sodiu. Lăsați bicarbonatul de sodiu să stea cel puțin 8 ore, apoi uscați-l cu aspiratorul.

Metoda 3: Potrivit pentru petele vechi

Odată ce urina s-a uscat, se fixează în fibrele saltelei noastre, lăsând în urmă o culoare galbenă. Aceste tipuri de pete necesită agenți oxidanți puternici, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Peroxidul de hidrogen modifică compusul chimic al urinei prin descompunerea cromoforului său – o parte a moleculei care absoarbe lumina vizibilă pentru a crea culoare.

Deși peroxidul de hidrogen este un antiseptic eficient și pentru îndepărtarea petelor, poate decolora țesătura, așa că nu este cea mai bună alegere pentru saltelele care nu sunt albe. De asemenea, poate compromite consistența saltelelor cu spumă, rezultând o suprafață noduloasă și uzată.

Prin urmare, soluția de peroxid de hidrogen este cea mai bună pentru blaturile de pernă fără spumă și saltelele cu arcuri interioare, în timp ce oricine are o saltea cu spumă cu memorie, latex, hibridă sau spumă ar trebui să evite să o folosească.

Ce vei avea nevoie:

  • Bicarbonat de sodiu pentru a absorbi petele uscate de urină și pentru a absorbi mirosul persistent
  • Peroxid de hidrogen pentru a dizolva pata îndrăzneață și pentru a diminua bacteriile
  • Detergent lichid de spălat vase pentru a pătrunde și a descompune acidul uric în timp ce neutralizează mirosul
  • Pulverizator pentru a distribui soluția
  • Aspirațor pentru a îndepărta restul de bicarbonat de sodiu și reziduurile de soluție.
  • 1.Presărați bicarbonat de sodiu peste pata uscată și folosiți o periuță de dinți veche sau o cârpă uscată pentru a o pune pe materialul saltelei.
  • 2.Lăsați bicarbonatul de sodiu să stea până când începe să se întunece. Bicarbonatul de sodiu întunecat este un semn al absorbției urinei. Odată ce s-a întunecat, puteți să-l uscați cu aspiratorul. Pentru a maximiza rezultatele, parcurgeți acest pas până când bicarbonatul de sodiu rămâne alb.
    3. Apoi, combinați 200 grame de peroxid de hidrogen, 3 linguri de bicarbonat de sodiu și câteva picături de detergent lichid de vase într-un castron. Amestecați cele trei ingrediente, apoi turnați soluția într-o sticlă cu pulverizator. Vă sfătuim să amestecați mai întâi ingredientele într-un castron, deoarece agitarea sticlei de pulverizare pentru a le amesteca va provoca spuma dezordonată.
    Acoperiți uniform pata de urină cu soluția de curățare, dar nu o înmuiați. Lăsați amestecul să stea până se usucă. Puteți lăsa o fereastră deschisă sau puteți îndrepta un ventilator spre ea pentru a accelera procesul de uscare.
    4. Odată ce amestecul s-a uscat, folosiți aspiratorul pentru a aspira orice reziduu rămas.

Metoda 4: Recomandat pentru petele cu miros puternic

Uneori, urina conține o concentrație mare de amoniac – un produs rezidual nesănătos cauzat de deshidratare, pietre la vezica urinară, infecții sau alte afecțiuni de sănătate. Accidentele de la animalele de companie pot avea, de asemenea, un miros mai puternic de amoniac.

Amoniacul poartă un miros persistent suficient de înțepător pentru a tulbura somnul. Din fericire, detergenții enzimatici au fost special conceputi pentru a combate astfel de mirosuri.

Aceste tipuri de produse de curățare conțin enzime numite protează, precum și bacterii sigure și naturale. Enzimele protează descompun petele pe bază de proteine, cum ar fi urina, în particule mici pentru ca bacteriile naturale să le digere. Odată ce bacteriile absorb particulele mici de urină, ele se transformă în dioxid de carbon și apă pentru a se evapora.

Detergenții enzimatici sunt cel mai eficient mod de a elimina petele și mirosul de urină, dar asigurați-vă că efectuați un test pe o zonă invizibilă a saltelei înainte de a o aplica pe zona afectată. Dacă produsul de curățare cu enzime nu vă decolorează salteaua, urmați cu atenție sfaturile de curățare enumerate pe produs.

 

Previous Post
Newer Post
Sună-ne: 0742227274